Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Friday, August 24, 2012

YA ALLAH,TABAHKANLAH HATI RAUDHAH



assalammualaikum w.b.t

malam tadi,aku menerima mesej daripada raudhah.dia mengalami car crash..mak dia tahap kritikal n dier dapat minor injury..saat itu,aku sungguh terkejut...sungguh hebat dugaan raudhah..aku berdoa agar family dia baik2 sajer dan berdoa agar mak dia cepat sembuh....



raudhah,tabahkan lah hatimu....semoga ujian ini mencekalkan hatimu untuk menghadapi yang mendatang....



p/s:sama2lah kita mendoakan agar mak raudhah cepat sembuh dan sihat walafiat....

Wednesday, August 22, 2012

kenapa dengan LAW?????

assalammualaikum....memang dah lama sangat aku x update..buzy sangat2 dengan rayer..hepy sangat sebab aku maseh layak dapat duet rayer..korang pulak cam ner???he3..tapy agak penat lah melayan tetamu yang tak putus2 kunjung ke rumah...

KENAPA DENGAN LAW???ader lah seorang tu bertanyer tentang perkembangan aku sekarang..wah,cam artis gitu(^,*)...tapy yang menyentapkan aku sedikit ialah:

si A:sekarang kat shah alam ea???
aku:yer,memang skunk kat s.alam
si A:amek course aper???
aku:amek course law..
si A:eh,minat ker dengan law(dengan memek muka yang seakan2 mengajing aku)
aku:.........

kenapa semua orang pandang rendah pada law yer???aku tahulah aku x pandai cam orang lain...tapy,kawan2 aku semua yang amek law semua pandai2 belaka..maybe kiterowang not perfect in a few subject science but everyone has his/her talented..everyone not same like others..they are unique

aku tahulah si A tu agak terkejut maybe sebab aku amek law..yer,memang aku dulu sekolah mrsm,tapy x semestinyer aku minat ke arah sains...result x lah teruk sangat..cumer 2B drpd 10 subjek,,,,so,memang layak lah aku amek law...so what???setiap pekerjaan itu ada benefit and function kat dunia nier...kalau semua orang amek course yang samer,abes tu siapa yang nak jd lawyer,polis,bomba n so on..kalau semua orang tertumpu nak jd doktor,engineering n then siapa yang nak mentadbir ???itulah hukum keseimbangan alam....yer,aku akui siapa yang jd doktor,engineer,akan dipandang tinggi tapi sori itu bukan bidang yang aku minat....aku juga mengaku pada mulanyer aku pown cam x percayer aku amek law..asalnyer,aku aliran sains tulen tetiber2 tukar jd aliran sastera..first,memamng agak sukar untuk aku sesuaikan diri-tapy insya-Allah lamer2 aku akan biaser..

p/s: kadang kala Allah hilangkan mentari..kemudian Dia datangkan guruh...puas kita menangis...mencari mentari kita...rupa-rupanya Allah nak menghadiahkan kita pelangi ynag indah..sabarlah duhai insan..ada kemanisan di sebalik kepahitan

Wednesday, August 15, 2012

HARi BEl260ku....

assalammualaikum w.b.t dekat semua....

hari nie,sepatutnyer aku ada test speaking untuk bel260...namun,sebenarnyer ia cuma practise jer...ceritanyer begini..malam sebelumnyer,aku memang ada masalah dengan tidur...aku sibuk mencari bahan+main games+problem...lalu aku tidur lewat pada malam itu...suddenly,aku terjaga dari tidur dan melihat jam aku..aku ingatkan aku sedang berada di rumahku,almaklumlah pada hari ini,aku memang akan pulang ke rumah..tetiber,:eh,aku kan sekarang kat hostel..oh!no!class bel260!!!"..aku berlari2+bergegas untuk pergi bilik air n bersiap2...aku pown turun ke bawah dan aku melihat semua orang x der...owh..baru aku sedar rupanya jam aku salah timing..jam aku memang dah sewel sikit sebab bateri dah nak habis,,rupa2nyer jam aku terlewat....plus,phone aku habis bateri...

ku lihat dari jauh,bas ada tapi pintu bas tak terbukak...dengan jiwa yang merintih dan hati yang terpaksa,aku gagahkan diri untuk berjalan kaki menuju ke kelas bel260..fuh,memang penat,tak dapat digambarkan macam mana aku penat..aku telah terlewat setengah jam ...aku bukak jer pintu kelas bel260,classmates aku semua beri tepukan gemuruh dekat aku.,malu giler aku masa tu,tapi aku tersengih jer sebab nak cover malu...sesampai aku dekat group aku,tetiber mama cakap:hari nie bukan test,cuma practise jer"...aku tercengang+terkedu..kalau aku tahu,memang aku akan skip lah kelas sebab malu weyh datang lambat,,,ataupun,aku buat lain kali practise tu.....

dengan peluh yang memercik+penat+tercungap2.otak aku blank dr idea+memang aku sangat nervous kalau buat presentation kat depan orang ramai...dah lah aku group yang ketiga...
#credit to abir,sebab tolong aku cari content apa yang perlu aku cakap...group aku:abiR,naziRah.Iman...memang teruk lah perfomance aku tadi...aku tak huraikan sangat point aku tapi aku asyik menghentam orang..sebab aku terkejut +kaget bila iman n abir attack aku..haha,n then aku attack dierowang balik,,,,he3..sowie korang..sebab aku tak tahu nak cakap apa ....

aku balik...aku terus jer charge phone aku..banyak giler missed call dari raudhah n mesej dari raudhah...kecian kat raudhah,mahirah n sam sebab tunggu aku lamer be4 dierowg meninggalkan aku sebab aku lewat sangat..it's okay,,,n ada mesej lawak dari raudhah...yang memberi semangat sebab ada nama......hahha:)good raudhah...to mahirah,,good lah sebab selalu tunggu,thanx la sebab ada orang beri tepukan gemuruh+kata2 semangat walaupun memang susah giler aku nak cooperates nagn group mula2 sebab otak blank...... n to sam,thanx alot gak sebab jd frenz aku..
memang terbaiklah hari nie...

p/s:jangan lah tidurlah lewat..aku tidur lewat pown ada sebab tersendiri yang tak boleh diberitahu..kalau korang tidur lambat,korang akan terima naseb yang sama macam aku....gud luck to u all:)

Friday, August 3, 2012

MEMANJANG TEST JER:(

eh.eh.eh....stop...singgah la kt blog aku...
assalammmualaikum w.b.t kat awak2 semua ea..

first of all,pagi tadi,baru aq dpt clearkan otak aku dari angan2...rupa2nyer berlambak test aku start minggu depan..test LAW 012,LAW038,BEL 260,CTU085...minggu depan kner hantar assingment BEL 313...adoiyai...banyaknyer..itu x sure group aku sempat ker x nak buat presentation untuk LAW012...aku sangat2 gerun+gementar nak jawab test semua bagai nier...sebab aku belum timbul "feeL" nak baca semua tajuk dalam test nie...lagi pun,tahap confident aku masih di zon 1..belum mantap lagi....



alahai,hari tu punyer test,LAW 016 n CSC134 pown aku terkial2 nak hafal..paling aku suka test CSC 134 sebab aku suka subjek tu..menarik sangat2,,,tapi biler dengar lecturer kata ramai yang x score,aku cuak la pulak,,ntah2 orang tu aku yang dia maksudkan..tapi,aku dah berusaha so tawakal jer la..paling aku gagap+terketar2 nak jawab,LAW016..aku jawab soalan pasal malayan union tapi aku x sure jawapan aku valid ke tak dengan citarasa lecturer..harap2 se"jodoh" jawapan aku dengn jawapan dia..he3,,,,

Sejujurnya,dalam banyak2 kelas yang aku datang,paling semangat sekali ialah pada waktu lab CSC 134..sebab aku boleh maen computer n edit something...


aku memang gilakan komputer...semua benda pasal komputer aku nak explore...tapi,aku still utamakan pelajaran la...walaupun setiap kali lecture CSC 134 aku selalu tidur tapi after that,aku akan belajar bersungguh untuk test n lab..time lab,aku fokus sebab aku nak appliedkan apa yang aku belajar waktu balik ke hostel nanti...kadang2 aku rasa,aku nie amek Law ker sains komputer???aku confused...ahahha:)sebab benda nie jer yang aku boleh buat..aku tak mampu nak menghafal semua akta n paham ayat2 law yang berbelit2....otak aku tak dapat interpret n analysis apa yang cuba disampaikan n apa pentingnyer bak kata introduction to critical thinking..he3..

p/s:belajar apa yang korang minat, bukan atas paksaan diri... one day,it will hurt you ...it will make you cry and feel alone..thin before you do something inyour life because it will change your future difinetly...and that time,you cannot to turn to the past..BUT,some people forget about something..We can change our future by how you express it in your life,,how you create it and use it ..how matter that come to you,you must face it ..You can do it with your spirit to change the whole thing in your life...ignore all the negative perspection by the people and prove to them ,you can make their eyes shining towars you:)