Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Saturday, April 19, 2014

Tidakkah setiap sesuatu yang Allah rancangkan untuk kita ada hikmahnya?

Assalammualaikum

fuh2*tiup habuk*apa jenis blogger la malas nak update blog nie. Campus life kali nie serabut dengan assignment.Assignment yang menggunung, tapi masih mampu ketawa macam orang gila, senyum, datang kelas dengan penuh keceriaan. Dan, result spm tahun nie pun dah keluar kan.. tiba2,aku ditanya soalan nie " kenapa tak pilih course nie dulu,kan aliran sama waktu spm.kenapa perlu nak melawan arus??" eh2, aku tengah nak habiskan semester 2 degree kat sini,masih nak tanya soalan ini pulak. Meh,aku jawab dengan jawapan yang jujur dari hati *ewah*

     okey,memang asasi dulu,melawan arus. waktu spm,amek sains tulen, masa asasi, amek undang2 pulak yer. pilihan keluarga :) memang berbeza daripada apa yang aku minat, berbeza dari cita2 yang sebenar, but the most important thing, apabila kita buat sesuatu dengan redha ibu bapa, in shaa Allah,Allah akan mempermudahkan urusan kita. Once kita buat sesuatu yang menggembirakan hati ibu bapa kita, hidup kita akan lebih bermakna. Mula2,memang la rasa macam pelik jer melawan arus, tapi2,lama2 enjoy dengan dunia baru. Jumpa kawan2 yang awesome, RAUDHAH,MAHIRAH,NANI,QIELA,MIEMIEY,AZIDAH, ABIR,FAIZI,FAEZ,ILLI,FARAH IZZATIEY,AINA and so on. I try harder to get the best in foundation :) sampai sekarang,masih rindukan kawan2 asasi. Tapi, tak der rezeki nak continue degree in law, x per la.
    
       Then, here, continue with degree software engineering. again, ada orang tnya, "buang masa jer amek asasi undang2 dulu,x rasa gitu? last2,kemabali ke dunia sains jugak".. eh2, no komen, tapi jawapan aku. kalau aku tak pilih asasi undang2,aku mungkin takkan terpilih sebagai pelajar software engineering kat sini,get it? mungkin,aku akan sekarang berada di bidang lain atau apa2 kemungkinan lain. Aku gembira sekarang dengan campus life, tak der pun sampai aku rasa macam hilang tempat bergantungan. Kenal dengan kawan2 yang baik, belajar benda baru yang tak pernah aku tahu, kenal dengan kehidupan di tempat baru.pertukaran course yang berbeza tak der mendatangkan masalah yang sangat besar macam masalah dunia.Di mana pun kita belajar, walau apa jua course yang kita ambil, jika kita memang berusaha,doa, in shaa Allah, tiada masalah. One thing yang aku dapat sepanjang masa ini, apabila kita buat sesuatu kerana Allah, kerana untuk menggembirakan ibu bapa kita, in shaa Allah,jalan untuk kita dipermudahkan. bersyukur kerana memilih jalan ini, sebab kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa akan datang. keep calm and believe to Allah.Rezeki itu ada di mana2, cuma kita perlu yakin,berusaha dan tawakal ;)

     Ada advantage jugak memilih jalan yang melawan arus nie. even sekarang, masih boleh gunakan ilmu yang aku dapat masa asasi, even boleh kaitkan course baru ini dengan law, malah, boleh membuatkan aku berfikiran jauh lebih matang daripada sebelum ini. Tidakkah sesuatu yang Allah rancang untuk kita ,setiap satunya ada hikmah?

      Dan, tak perlu nak fikir diri kita sebelum kita memilih jalan yang sekarang,sebab ia akan lebih membuatkan kita merasa menyesal, give up, tak redha dengan apa yang kita pilih, understand?Yakin dengan apa yang kita buat, percaya dengan kebolehan diri sendiri, cari jalan untuk mendekatkan diri kepada Pencipta ;) Apa yang kita miliki sekarang,hargailah, sebab kita tak tahu,bila kita akan kehilangannya suatu hari nanti.

   now, I'm happy with my own life,my campus life, my personal life. I know,I'm strong enough, I can do it. Thank God:)