Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Thursday, October 16, 2014

Perjalanan ini masih panjang

Assalammualaikum

Sejak kebelakangan ini, aku sering berjumpa dengan mereka yang sangat-sangat tak terjangka. Semalam, masa daftar ahli srm, duduk sebelah dengan orang satu daerah. conversation start from her,
                  She:"sem berapa?"
                  Aku:"sem 3."
                  She: " owh..akak"
                  Aku: *dalam hati,akak??* "umur berapa?"
                  She: "20 tahun"
                  Aku: "la,sebaya lah.. tak perlu nak panggil akak sangat"
                  Aku: "orang mana?"
                  She  :Johor,Muar. Bukit Gambir" +plus muka pelik
                  Aku: la yer ker. sama lah.

The best part, dia kawan kepada kawan aku masa kerja part time lepas spm. Kecik nya dunia nie. For the first time, tiba2 dapat jumpa orang muar.excited terlebih.kah!

Then, today, tengah tunggu member beli barang kat depan pintu timur, tiba2," nie akak farah kan??" well,macam biasa " erkkk.. yer,kenapa?" plus muka lampi+blur dan segala jadah yang sewaktu dengannya. Ya Allah,rupanya junior waktu sekolah dulu. Kiterowang sama course, dia baru masuk sem 1 ac10. Selama ni,ingat aku forever alone yang tercampak kat sini. yeay! ada geng! tapi,dik,maaf lah kalau nak mintax tolong ajar ker, memang tak dapat nak tolongnya lah. Aku pun tunggang terbalik, tergolek2 nak study.

kadang, apabila kita tak dapat apa yang kita mahukan, terasa macam kosong,alone di dunia yang baru. Normal, terasa macam diri nie alien versi bumi bila berada di bumi yang tak penah kita mimpikan. Lost, down------> hampir 99.99% menguasai diri. Terasa funny bila teringat, aku hampir2 jer hantar borang berhenti di sini , at the end, currently, in 3rd semester ac10.

Give up? Memang! Tired! of course! But, what people said " You are the only one that choose whether you want to change your destiny or not" Believe, Perjalanan ini masih panjang untuk give up. Failed? Aku rasa banyak kali aku failed. Pmr, spm, asasi, pernah failed jugak. Tapi,sebab Allah masih sayang, Dia masih lagi bagi aku peluang futher study sampai sekarang.
Setiap orang itu rezeki nya berbeza-beza. Aturan takdir masing2 juga berbeza.Ada orang bertemu dengan jodoh awal.Ada orang bertemu kejayaan awal.Ada orang bertemu ajal dengan awal.
Baru2 ini, dikejutkan dengan berita pemergiannya ibu tercinta bff menghadap Ilahi.  Sungguh, kematian itu boleh datang bila2 masa,sama ada kita bersedia atau pun tidak. Apa yang kita mampu lakukan sementara masih hidup,adalah mendoakan.

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' 
(HR Muslim).
Kita yang masih hidup, teruskan perjalanan hidup berlandaskan landasan yang betul. Tergelincir , itu biasa. Yang penting, kalau tergelincir sikit,cepat2 la betulkan landasan anda! Jangan sampai "kreeeekkkk!kebabom" baru menyesal :) Dan aku, masih ingin meneruskan perjalanan ini even sesusah mana pun, I know. my parents will alway pray for my success.

Even seteruk mana pun ujian yang menimpa, never take a shortcut. "Hidup ini memang kadang kala memenatkan,tapi adakah mati itu jalan penyelesainnya??? Selagi Allah masih sayang, masih berikan peluang untuk baiki , carilah peluang untuk betulkan kisah hidup anda. di luar sana, mereka berebut2 untuk mati syahid di jalan Allah, adakah kita ini sama seperti mereka.. Manusia,dikurniakan akal, dikurniakan nikmat yang sama, tidak mahu meneruskan perjalanan hidup ini dengan penuh maruah dan mengikut syariat? :)

P/s: untuk subjek Keusahawanan Tekno dan E-Dagang, assignment yang diberi ialah membuat ebook. do support me :)