Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Friday, November 7, 2014

Pilihlah... OOP atau EBOOK?? :3

Assalammualaikum

Kesibukan yang melanda,maka entry kali ini akan menjadi sangat panjang dan panjang. Topup untuk hari2 yang akan mendatang.  Hari paling rare dalam hidup, hari ni dateline, hari ini baru nak buat. actually dah tengok soalan oop sejak beberapa hari yang lalu. Tapi,otak membeku,tangan cramp, mata berair bila nak buat. *eceh alasan* ..Maka, selepas balik dari program agm,baru start buat.  And suddenly a shock news "kena hantar 7/11 sebelum 12:30 tgh hari"<----- dapat tahu masa pukul 12 lebih nak pukul 1 pagi.. soalan pula banyak, memang tak terkata .I blame to myself sebab pemalas..  last week, , busy siapkan ebook = at least 90 pages, + offer + egoodies +report.. For the total, I think about 150 ++ pages, tapi itu pun offer dapat siap semampu jer yang boleh,selebihnya sambung kemudian.  Sebab kena print dan kesuntukan masa.  Masa diberi tak sampai 2 minggu.

Report paling malas sekali nak buat sebab idea dah banyak keluar untuk hasilkan ebook  *idea macam ada sejuta :3* This is first time,buat ebook dan kiterowang (aku,laila n fifa) warga ac10 pertama ambil subjek ini.. erkkk!  Dengan susah payah dan annoyingnya seta dengan penuh harapan bertanya pada senior.
                             " Macam mana nak buat ebook nie?"
                             " Tak pernah ambil subjek ni."<------ that answer make me feel very down.HAHA!
       *tak per, kan memang cita2 nak jadi warga ac10 yang unik(bukan pelik)* kata aku pada dinding




Ingatkan buat ebook jer, tapi kena buat jugak buat plan untuk minisite dalam report.  And I got this conversation:
                            " Macam mana nak buat payment button dalam report?"
                             "Dalam report ea,lukis jer la.hahaha" <--------   jawapan yang sangat
bermakna. :3  terjun dari kerusi.

Actually, aku memang macam nie.  Akan bertanya soalan2 yang tak berapa relevan kepada orang yang tak pernah ada pengalaman subjek ini.  Dengan niat, aku pun nak buat  kepala orang yang aku tanya tue serabut jugak. HAHAHA *ketawa jahat* T.T nangis sekejap, kenapa tiada sesiapa pun course kiterowang yang ambil subjek ini??????

Then, subjek oop, memang assignment ke laut.  I'm sure bila lecturer baca jawapan aku, tekanan darah pasti akan naik.  I'm so bad dalam coding, so i think i need to be something else.  I want to be puteri bali  ..erkkk,Tak memasal!

After submit report yang setebal itu, ingatkan itulah kerja last sekali.  Rupanya ada report 2 (pasal ministe, fb pages, auto response, design cover, video promoting n dll).. gedebuk!  Tambah lagi report group (pergi ke kedai2 sekitar tg malim dan buatkan at least 3 laman sosila untuk promote kedai tersebut +video promoting).. tergolek2!

Honestly, ebook nie tak der lah membebankan *really?* kalau dah tahu awal2.. boleh la gain many ideas.  Dan menjadi masalahnya, bila kiterowang jadi orang first yang ambil subjek ni, maka zero knowledge.  Maka, aku mencadangkan  kepada warga ac10 kalau rasa2 ada bakat terpendam dan masa terluang yang sangat sangat banyak, boleh pertimbangkan untuk ambil subjek tekno ini.  Rugi kalau  tak ambil subjek ni, at least ada dapat pengalaman baru  *cadangan yang ingin disuarakan dalam agm tapi tidak kesampaian* HAHAHA!  Mana boleh kiterowang jer ada pengalaman buat ebook.  Kiterowang dengan penuh baik hatinya ingin turut menurunkan skill membuat ebook kepada warga ac10 yang lain.