Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Sunday, February 14, 2016

Skill atau Grade??

Assalammualaikum

Terpaksa beberapa kali reset password untuk blog ni. Nampak sangat dah lama tak menghadap blog ni. Sebenarnya, hari-hari buka blog tapi tak pernah rasa tergerak nak update blog sampai lah terpaksa beberapa kali cuba untuk reset password balik.


Mungkin sel-sel otak sedang mengecut. 
Dan mungkin juga sebab nya idea untuk menulis kian pergi menjauh. heh!

Okay,stop!  Result untuk semester 5 yang lepas dah selamat dipaparkan dalam sistem.  Kali pertama rasanya menunggu result keluar dengan penuh debaran dan rasa penat. Mana taknya, dari pagi tangan ni tak lepaskan phone sebab asyik log in , log out sistem tunggu result.  At the end, pukul 11 malam baru keluar. 

Atas berkat doa emak dan ayah dan juga dengan izin-Nya, result kali ni masih berada di zon selamat walaupun beberapa kali carrymark berada di atas pagar yang tak berapa nak selamat la jugak.

Atas pagar. jangan tergolek dah la


Setiap semester, memang tahap struggle tu tak der la boleh dibanggakan.  Jika boleh dikira, ada dalam 1/2 masa untuk sehari digunakan untuk melihat drama, games dan perkara2 yang dirasakan penting *kecuali belajar*

Seperti biasa, setiap kali result keluar, ada lah juga nampak status seperti ini memenuhi ruang2  dinding muka buku :

Pointer tak penting. Yang paling penting adalah skill yang akan dipelajari.

Pointer 3.5 tak menandakan seseorang itu bijak. Pointer 2.0 tak menandakan seseorang itu tidak pandai.

bla bla bla.

From my point of view, skill dan grade sama penting. I think tak salah rasanya kalau seseorang itu struggle untuk dapatkan pointer yang bagus.  Tak dinafikan ada segelintir yang mempunyai result yang gempak, but lack of skills and vice versa. Tapi, come on, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2.

Ada juga dengar , pointer is useless kalau skill tak mantap. huh!  I think a good grade and pointer is reward for yourself and your parents as well. 

Untuk harapan dan doa yang diberikan oleh emak dan ayah, 

Untuk reward bagi setiap titik usaha yang dilakukan, 

Untuk senyuman ibu dan ayah.

Setiap perbuatan yang kita buat, lakukan lah dengan terbaik selagi diberikan peluang.

Mungkin ibu bapa kita yang pergi dulu.
Mungkin juga kita yang pergi menghadap Ilahi terlebih dahulu.


Buatlah apa2 pun yang boleh membahagikan kedua2 orang tua kita termasuk lah berusaha untuk dapatkan result exam yang bagus2. Believe me, senyuman mereka apabila mengetahui result kita yang cemerlang dan bagus adalah sesuatu pengalaman yang tidak akan dilupakan.  Sweet memory for your life.

Kesimpulannya, skill dan grade sama2 penting.