Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Saturday, March 30, 2013

paper law III :) sudah berusaha ,tawakal jer,,perkara dah lepas..

assalammualaikum



        ya Allah,aku tak tahu nak cakap macam mana keadaan aku masa jawab paper law III,, sangat teruk,,bukak2 jer part A,aku tergamam sebab soalan first tue ,soalan pasal contract..dah la,aku memang tak minat contract,,aku study gila malam tadi,tapi tak der la gila2 sangat..sebab aku tak dapat nak study macam kawan2 aku yang lain,study psychology+contract,masa first paper.. i'm not an extraordinary person.. tapi,tak der la sampai tak tidur..nie pown.wa temankan aku study..aku study start semalam dari pukul 11 lebey sampai 5.30 petang untuk habiskan baca law of contract,criminal dan tort untuk kali pertama..giler kan??yer,aku memang giler sebab law .... i try harder to adopt with  the law's world... lepas tue,aku rehat kejap,,yang ajak study pown,roomate aku semua.. malam pulak,pukul 9 lebey,aku baru start baca tiga twin tue untuk kali kedua..bayang kan aku habis bacaan kedua for  contract only, bila pukul 12 malam... masa tue,memang aku dah rasa risau sangat..itu baru baca,belum nak hafal case yang betol2 nyer,,pukul 1.30 pagi,aku tidur sampai pukul 3.15 pagi..lepas tue,roomate aku kejutkan,aku bangun smpai pukul 4 lebih sikit..lepas tue,tidur balik sampai pukul 6 lebih.. dan untuk kali pertama,aku tak sentuh langsung sebarang past year untuk subject law.. aku dah tawakal masa datang DSB .. aku study gila2 sebab aku dah janji dengan diri aku untuk takkan sesekali hancurkan masa depan aku..walaupun law nie bukan minat aku,tapi asasi law nie penentu masa depan aku,hala tuju aku waktu degree..i need the best result walaupun akhirnya,kalau aku decide nak tukar course,,..it is important!!setiap apa yang aku lakukan sekarang akan mempengaruhi masa depan aku..so,aku tak nak bazirkan masa

     dan untuk kali pertama dalam hidup,aku duduk barisan paling depan sekali masa jawab paper tadi.. apa aku kisah??aku duduk jer la,asalkan jangan kacau aku masa aku jawab exam.. mula2,aku tergamam masa bukak kertas soalan..aku sketch2 dulu jawapan,,part B,paling obvious,aku terdiam dan terberhenti..bayangkan exeception for general rule of consideration,aku boleh blank masa jawab tadi..tapi,aku teruskan dengan tulis jawapan part A.. part A,aku bersyukur sangat sebab aku ada terbaca pasal aim of sentencing.. Malam tadi,aku asyik terselak part2 tue jer..bersyukur sangat2 kepada Allah sebab berikan ilham..

   Paling aku bersyukur bila aku tengah termenung pikir jawapan soalan 2 ,part B,pasal type of consideration and exception for general rule of consideration..aku teringat kawan  and cikgu aku cakap,kalau terlupa sesuatu time jawab exam,banyakkan selawat dan beristigfar..masa tue,benda tue jer yang aku pikir..Alhamdulillah,aku teringat pasal aku tolong tekan kan slide presentation raudhah pasal exception for general rule of consideration,,at least,aku tahu key point,,case pown,aku ingat nama sikit dan ingat jalan ceritanya.. aku rasa macam nak menangis time tue sebab dapat ingat semula..sesungguhnya Allah itu akan membantu hambaNYA yang meminta pertolongan dengan-NYA.

   not everything,aku jawab dengan betul,,tapi,aku dan tawakal sebab aku dah berusaha,,dan aku dapat rasakan result aku nie sesuai sangat lah dengan usaha aku yang study last minute... dah sangat2 bersyukur Allah bagi ilham masa aku jawab tadi.. look forward,dan aku tak nak pikir lagi pasal law III... aku hanya berdoa agar aku dapat yang terbaik dan lulus..same goes to all my friends..

Thursday, March 28, 2013

second paper :) CTU 086,,flying colour???

assalammualaikum



       hey!!hey!! second paper today,,,  paper CTU 086... hmmm... nak cakap senang tue,tak der lah sangat..part B,tue aku rasa macam boleh jawab lah..tapi!!! part A tue ,aku rasa macam aku banyak hentam jer..sebab aku macam confused..inilah padahnyer melagha dekat twitter.. merepek sorang2 dekat twitter macam orang gila,,maybe,aku perlu didaftarkan di pusat sakit jiwa .. lepas tue,ada kawan aku tegur suruh aku study... aish... tak der mood nak study la katakan.. tapi,aku tak marah pown,,aku gelak kan jer bila kawan aku suruh study,,kawan yang baik... baru ada keinsafan lepas tue nak belajar...ceh,padahal kawan aku nie berulang2 kali suruh aku belajar..macam mencurah daun ke keladi... bersabarlah korang dapat kawan macam aku nie...

    seperti biasa,port aku di bahagian belakang..my TERRITORY :) aku duduk sebelah raudhah..nak dapat aura DEAN LIST la katakan.. laju seyh raudhah jawab..aku yang jadi terkedu di situ..aku masih terkulat2 dekat situ nak jawab part A... *terkulat2,bukan kulat..*mahi,aku tak nampak dia..dia mestey la mantap jawab paper CTU 0867.. memang seronok la kener kan mahi hari nie,,siap,mahi terlari2 bila kiterowang kenerkan dia..HAHAH,,comel2 mahi :) aku pandang semua orang macam tekun menjawab paper tue,,aku jer yang masih merenung kertas tue,mengharapkan jawapan turun dari langit,,,oi,farha,kau ingat senang2 ker jawapan nak muncul kalau tak study?? dalam hidup nie,tak der perkara yang senang dapat,,kita kene berusaha untuk dapatkan sesuatu..Kita mampu merancang hidup kita namun Allah yang menentukan takdir kita selaras dengan kebaikan yang akan dapat pada masa akan datang..sometimes,memang lah kita tak nampak apa hikmahnya kita ditimpa ujian sekarang,tapi bila kita bersabar,in shaa Allah,kita akan dapat merasai dan melihat hikmahnya..Allah itu Maha Adil :)

   Hannah tadi tanya aku pasal buku2 law ada tak??aku musykil.. dia cakap,dia nak buku law aku..dia cakap.kan aku nak jadi SAUJANA EKONOMI..HAHAHA,,belum tentu lagi la ,cik Hannah sayang :)..

    tadi,aku bukak2 jer blog,ada seorang blog walking,Rafiqah Rafar tulis kat chatbox tue..dia cakap,blog aku comel..wah,first time ada orang cakap blog aku comel..bangga sekejap..tapi,blog jer ker yang comel??tuan empunya blog nie tak comel ker Rafiqah??hehe,,enough,farha!!!perasan la pulak..dah kira untung lah orang ada cakap blog awak tue comel,yer :) kalau ada sesiapa2 rasa aku comel,boleh la pm aku,,HAHAHAHA..tapi,sowie,busy dengan final exam nie..final exam membuatkan hidup aku jadi hectic...

    doakan yang terbaik untuk aku:).. aku harap sangat aku dapat buat yang terbaik for this semester :)

Wednesday, March 27, 2013

first examination paper :)

assalammualaikum

hmmm,,hari nie,first paper for final exam,,paper psychology,LAW039,,, ish,,roomate aku,farah izzatiey yg  omeiomei nie suker pulak bagi tayang gambar2 dia dari zaman budak2 sampai semester 2 nie,,hahaha,,nani pulak cakap,nani tak suka gambar dia,,boooo,,padan muka,,, nani cakap,dia suka tengok wa in real life?? aku jadi pelik,,errr,,=.=...perlu ker semua tue??  wa dah perasan,,rasa macam nak baling pinggan mangkuk dekat dia,,,  nak tahu tak,,wa kan suka buli aku,,sedih2 kan?aper la naseb aku nie kan,,jom ramai2 buat demonstrasi ,,,

beginilah nasib hidup aku di dalam bilik nie,,,  nie,sekarang,wa dekat sebelah aku,,dia paksa aku tulis dia omeiomei,,,  tengok,betapa dia suka membuli aku,,,  esok,siap lah dia,, aku belasah dia tue,,,  HAHAHA,,,  nie muka WANTED WA,,kalau jumper dia,korang belasah dia jer tue,,, *maaf,gambar dia limited edition la pulak*,,hehe

tengok2 nie,wa hacked account fb aku,,hahaha,,, tapi,biar lah,sampai last paper semester nie jer kiterowang jumpa... lepas nie,kiterowang dah tak jumpa dah,,dia budak kedah,aku dak johor,, semua duduk jauh2,,nani budak melaka,,lepas habis asasi nie,memang aku target tak nak sambung law,,dierowang nie nak sambung law,,so,boleh dierowang jumpa,,mana lah tahu,jadi classmate,,, sampai di sini sahajalah kita jadi roomate ,,hmmm,,kejap jer kan rasa masa berlalu,,, nie roomate2 aku,,malam nie,semua jadi hyper,,,HAHAHA,,maybe sebab dah nak habis sem,,, so,good luck korang2 semua,,


post pertama pasal wa,,HAHAHA,,tak der kejer  kan,,,

yang tudung merah tue,wa,, talkative,happy go lucky,,:) 3,5 in sha Allah semester 2



yang baju biru tue,nani,, comel2 kan??
 
  btw,, this is the last semester,,enjoy it,, good bye,my roomate :)

Monday, March 25, 2013

berakhirnyer kelas semester 2,,tanda perpisahan yg akan berlaku x lama lagi

assalammualaikum

kelas terakhirku ,LAW II ,penutup segala kelas di semester 2 nie,,akhirnyer,asasi undang2 nie berakhir jua,,banyak sangat kenangan,rintangan,gelak tawa,menangis,thanx so much because banyak sangat kenangan yang akan dibawa selepas asasi nie,,after this,tak tahulah kita semua akan berjumpa lagi ke tak,,,mungkin akan bertemu di course law,ataupun ada yang akan bertukar course *aku lah tue*,, for them yang jad kwn2 aku ,aku buatkan video untk korang,, video yg x bez langsung,,,sebab aku nak siapkan cepat,,sebagai kenangan,,hehe..tapi,sowie.line lembap,,vidoe classmate,x dpt diupload...



we will miss this moment,,but,don't worry,,,  persahabatan yang ikhlas akan sentiasa mekar till jannah :)

thanx a lot sebab jadi kawan2 aku kat sini,,banyak sangat korang bantu aku kat sini,,beri sokongan time aku down,, *ceh,ayat macam aku takkan jumper korang lagi jer*,,aku memang poyo sikit ,,hehe

my love for them and will miss them very much maybe ,,kih3 :
 #RAUDHAH
 #MAHIRAH
 #ABIR
 #NANI
 #QIELA
 #MIMIE
 #AZIDAH
 #FAIZI
 #FAEZ
 #EKA
 #SHIRAH
 #DIBA
 #AZRINA
 #FARAH IZZATIEY
 #SHAH AMIRAH
 #NURUL SYAHIDAH
 #IZYAN IZZATIE

  2nd video nie...

video
  the end :) story about 2nd semester :)





Friday, March 22, 2013

Running Wong Solo ??pown boleh :P

assalammualaikum

alright,ary khamis minggu nie,aku ,raudhah,mahi,iman,faizi,abir pergi wong solo,,makan ayam penyet kegilaan abir,,aku ,of coz muka tak tau malu,tambah nasi wooo~sebab aku makan banyak,, aku cepat lapar,,, sambil tunggu iman and izi datang,,kiterowang sempat amek gambar,,mestey lah,time tue,aku tak payah cover ayu +comel..*aku memang comel +ayu*,,HAHAHA *muntah hijau seyh*.. aku makan,memang tak pandang kiri kanan dah,,i just can only a food in my eyes :P.. semua orang makan dengan penuh kesopanan kecuali aku,,,aku memang dah lapar,aku memang belasah jer makan,,

 gambar???aku nie kan memang dasar malas,,jadi,aku malas nak upload satu2 +add caption bagai,,penat,,, siapa yang terasa diri tue comel,bleh tengok video nie,,agak poyo sedikit video nie ,sebab lagu macam nak terpisah jauh ,,hahaha

video

 ada gambar SWEET of the year,,HAHAHAHA... tergelak2 aku tengok gambar nie ,,kenangan terakhir untuk sem 2 nie,,,kejap jer kan,,,kejappp??? lepas nie,tak der lagi assignment,x yah stay up malam2... ada kisah pahit dan manis dalam dua semester nie,,hope,pengakhirannyer cukup bahagia,,

Good luck dekat budak2 asasi law,,semoga kita sama2 dapat result yang cemerlang :)





debate ala2 artis gitu..HAHAHA

assalammualaikum

hari rabu hari tue kan,kelas aku ada debate untuk bel,,itu assignment terakhir aku untuk bel speaking nie..memang terbaik lah... dalam debate tue,ada kemunculan artis2 and para pelakon2,,,HAHAHA...
kiterowang ada ustazah pilihan ,,,FUIYOOO~  nak tau siapa?? nie,budak bilik sebelah aku,Hanah... semua orang tepuk tangan masa dia debate,,ustazah pilihan la katakan...

yang belah kiri tue,abir,,tengah2 tue lah ustazah pilihan


kelas kiterowang ,ada macam2 lagi artis,,bukan ustazah pilihan jer,,masa debate tue pown,edward cullen pown ada,,,huhu..ya pororo!!!! mestey korang nak tau kan siapa yang ala2 edward cullen nie?? kalau nak tau,boleh la pm dengan aku,,hohoho... korang ada?? nak tau siapa yang jadi bella?? nie ,korang kener la tanya si erward cullen nie,,,kih3,,,

nie edward cullen kelas kiterowang,,,, yang belah kanan tue,,hehe


then, time gempak,abir bentang,,gilerlah,aku nie pown belum tentu dapat buat macam abir..aku ,time debate,tergagap2,,, aku nie kan sangat nervous... group aku pown okey jugak,semua hebat2,group aku dapat tajuk :dog is better than cat",,pelik punyer tajuk,,cuba korang bayangkan,,house bincangkan pasal dog and cat jer,,, memang masalah negara sekarang adalah pasal dog and cat,,HAHAHA,. pengacara debate korang,pecal winfrey...  siapa nie???boleh la google gambar dia nie,,gerenti jumper ,,,

   group aku-government side..
*faizi
*sam
*chibi

opposition side
*zatie
*mahi
*aku yang poyo,and maybe comel kowt,,,,huhu

roomate aku,nani jadi prime minister tau,,hebat kan?? Raudhah pulak ,raudhah x yah gambar sebab dah banyak gambar dia kat blog aku,,kih3...,,jadi deputy opposition leader,,,



tapi,aku tak dapat tengok la pulak debate ustaz pilihan,,*KI*KI tue aper??maybe KPOP ISLAMIAH??hehe,,,,,,HAHAHAHA,,,,, dia nie kan suker menganjing aku,,,,ada aku kesah..tapi,aku menganjing dia jugak... sebab aku berbangga,dia baca blog aku,,,kah3,,,  tambah sorang pembaca blog aku,,,terima kasih banyak2 sebab andalah yang akan membuatkan blog aku terkenal,,, *eerrr,,perasan*...

nie la KPOP ISLAMIAH...haha

Thursday, March 7, 2013

tutorial background blog archieve scroll down :)

assalammualaikum :)
okey la,ary tue ,ada seorang follower aku tanya pasal macam mana nak letak background dekat blog archieve :)------>credit to aisyah humaira'
 

firstly.

Dashboard---->Edit Html--->Tick Expand Widget Template

second,

Tekan Ctrl + F

Third,

cari code nie

                                                              <div id='ArchiveList'

second,copy code nie and paste kan kat bawah code yang dicari tadi :)



<div style='overflow:auto; height:200px; background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:repeat; padding: 5px; border:2px dashed #a64d79; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;'>




after that,korang punyerr coding akan jadi macam nie :)



<div class='widget-content'><div style='overflow:auto; height:200px; background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:repeat; padding: 5px; border:2px dashed #a64d79; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;'>  
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if><b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div>
</div>
<b:include name='quickedit'/>


preview and save :)..bestof good luck :)

Tuesday, March 5, 2013

hope that:) ,the perfect muslimah,the best student,the best daughter,the best friend,the muslimah wife,,ngee~

       

     setiap hari sejak akhir2 nie,kehidupan aku jadi tension,stress,crazy,, hmm,,ditambah dengan "mereka2" yang suka menambah portion magic "kemarahan,benci,meluat,",memang akan mengubah sikap aku totally different,,like a miracle,aku terlepas kemarahan depan2 orang ramai kan,, nada cakap bertukar sinis perkara biasa sekarang,, i'm not like this before but ur attitude and how u treat me make me like this now.. and i don't want to change it because u treat me like a rubbish right?? rubbish ker???,tapi hampir lah..so,terima jer lah api kemarahan aku tue la

         so,esok,hari yang paling busy untuk aku and my team..tak per la,,,esok,walaupun aku jadi group yang pertama untuk forum bel,dengan x prepare apa2 pown,aku dah redha dah,,aku dah penat,,hahaha,,but,for sure,i will try harder ,to get at least moderate perfomance,,boleh aku settle kan dua kejer sekali gus,,esok jugak,aku ada test ctu,test hafazan,test bacaan,,dan lusa,aku ada test global issue,, mungkin ada hikmahnya di sebalik kesibukan ini kowt,,think positive about it..

      and , thanx to faizi sebab banyak tolong kiterowang punyer drama psycho yang bakal kiterowang gegarkan di bilik kuliah,,hahaha*skemanyer ayat* yeah,minggu nie sangat penat,,everyday,tidur lewat sebab assignment yang melambak2..but,i want to survive until the last day of this semester,in shaa Allah :) doakan lah yang terbaik untuk aku,,doakan lah aku berubah jadi yang lebih baik ,the perfect muslimah,the best student,the best daughter,the best friend,the muslimah wife :)in shaa Allah :)

       and,kindly sorry to them yang tak bersalah,tetiber aku terbuat muka ker,, i can't control myself if i'm in a bad mood for this kind of situation ..  lastly,hepy befday to my sister,husna liyana..hope ur dream will become true,,9A+ in shaa Allah,spm candidate this year,,u can do more better than me,, pastikan bio score lagi up dari aku yer :)