Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Friday, December 18, 2015

Motivation #FightLikeJalil

Assalammualaikum

5 Disember 2015, berita kemangkatan Tunku Abdul Jalil telah mnyebabkan hampir kebanyakan rakyat Malaysia berasa hiba. Semangat Allahyarham semasa menghadapi sakit sememangnya menyunting semangat baru kepada semua orang. Segala kisahnya membuatkan kita berasa sungguh terharu dan menitiskan mata.  Satu daripda nasihatnya yang paling saya suka ialah

 Kata -kata ini akan menjadi pemangkin saya untuk menghadapi segala masalah dalam hidup.

Al-Fatihah

Tuesday, November 3, 2015

There are a lot of things...



In time, I stumbled upon it, an inner calm and peace; and now I am beginning, to see and to believe, in who I am becoming, and I've yet to be - Lang Leav-
Hampir 5 sem belajar di sini rupanya.  Semester ni rasa paling sekejap, sedar2 tinggal cuma 4 minggu kuliah untuk menuju ke road FINAL EXAM.  Sama ada masa yang berputar laju atau terlalu banyak assignment sampai tak perasan waktu berjalan dengan laju. Aku pun tak pasti.  Masuk2 kelas, semua lecturer dah start tanya soalan2 yang kognitif * padu Kpd * aku masih tak mampu nak jawab;


        • Dah fikir apa nak buat untuk fyp 1?
        • Tools apa yang korang nak guna untuk fyp 1?
        • Process model apa yang korang nak guna?
        • Waterfall? Cari process model lain
        • Korang tue...
        • korang nie....
        • korang ....
        • korang...

Kognitifku masih belum berada di tahap Creating.  Time tu baru sedar, 'la, tinggal beberapa sem jer lagi nak stay kat sini".  Dulu, time kecik2 sem 1 , rasa 'adoii,lambatnya nak habis belajar'. Jealous oi tengok seluruh pelusuk celah2 upsi ni, akak2 abang graduate baling2 topi.. 

Selingan. Terjumpa dekat twitter. hehe, kalau lah konvo macam ni, aku nak pakai costume bentuk moderm wifi.
Boleh la bagi signal wifi  sepantas kilat boboiboy mana tahu ada yang upload gambar konvo on the spot. heh!


Kalau dulu, rasa sangat susah nak adapt dengan learning environment di sini. 

Hakikanya, macam gini lah. awal2 sem punya la senarai beribu azam2 baru,
akhir sem, semua nya jadi angan2 mat jenin. 


Orang cakap, keadaan macam ni biasa ni, like a nature .The rule is: You will receive a good news in unexpected situation and unexpected time after you try harder, and after you get through a lot of hardship. And vice versa.  There are a lot of thing that you must sacrifice to chase your dreams. Also, there a lot of unexpected thing, bad things will be happened equal to the amount of your bright future in the present.  Not forget it!

Life- long learning process.  Hidup ini ada pelbagai ujian yang kena hadapi.  Kadang2 tue benda yang kita tak expect boleh berlaku, boleh berlaku sekelip mata jer.  Sebab tu, kena treat life as experiment yang akan mematangkan diri kita and believe yourself because every child is an ARTIST.  Get ready to face any circumstances.  Cam gini lah jadi bila dah lama tak update blog, Ayat2 macam mak2 jemah sikit.  Maaf mak jemah!

Ehhh, tak lupa juga nak wish good luck dekat budak spm2 especially junior2 mjsc pontian a.k.a tun dr ismail.  Berakhirlah sudah ceramah pada hari ini. Yang melaporkan, farah karam tunggang terbalik. 

Saturday, September 19, 2015

Azam sebagai student ac10,ada azam ker?

Assalammualaikum...

Dua minggu kelas start!  kuliah baru bermula tapi assignment yang ada rasa macam dah 14 minggu kuliah.  Macam biasa, hari pertama tiba di upsi, siap ada board bagai dalam bilik dengan pelbagai azam. Macam2 azam aku tulis dekat board tu, tapi.....

Tengok caption jer, jangan nak bergetar tular rusuk kiri bagai! tue kanser tulang namanya! jaga diri !



Antara step2 untuk menaikkan semangat belajar :

quote dia !

See?Buku ESC,Budak Tomato:)  Punya la semangat nak dapatkan buku ni, beli online dengan pihak iman publication:

Lepas dapat jer dari pejabat pos laju Tanjong Malim, terus baca dengan penuh khusyuk. Baca bersungguh2 macam baca buku fundamental software testing dengan courseware engineering. Dapat signature budak mato lagi!  

Aku sekarang dalam dilema :

  • Nak pergi library ke tak untuk cari buku? Kononnya nak dapat extra info, tapi rasanya memang tak bersentuh la buku tue atas rak
  • Nak jogging ke x? Cuti sem yang lepas , Ya Allah, makan macam tak ingat dunia. Sedapkan hati, bila start kuliah nak kurus. Membongak jer last sekali
Banyak lagi sebenarnya situasi yang membuatkan student dalam dilema. Antaranya, nak makan malam ke x? Diet duit,kah! Tak tahu apa masalahnya, rasa dah diet dah tapi tak kurus2 gak! Asyik lapar jer perut ni. Perut degil,tak dengar kata! Perlu tarbiah perut ni. Agak2 kalau masuk daie,kalau bagi talk pasal tarbiah perut yang degil,nak dengar x? tak nak dengar tak per,perut aku dengar.



Program pagi tadi.Let's Get Together,ada makanan free! Salah satu cara survivr di u.heh!




Saturday, May 23, 2015

From Zero to Hero!

Assalammualaikum :D




I'm not a person that easily express my feeling towards others. All of time, I just keep on myself. Lately, it's quite strange because I'm easily to spill out what I'm thinking or feeling at that time.  It keeps bothering me "why I'm like this?".   Ah,  I'm just missing my old me.  I just want to turn back my old times and since that, " Why I'm doing this?" ---->always appears in my mind.

Adakah rasa bersyukur kerana ditempatkan di jalan takdir ini semakin menghilang?  Itu hanya membuatkan diri ini adalah seorang manusia yang tidak mengenal erti syukur.  Realitinya, cukup sedar bahawa tidak semua impian berhak untuk dimiliki.  Dan untuk itu, seharusnya hati ini sentiasa bersedia untuk menerima setiap perjalanan hidup yang telah ditakdirkan selari dengan usaha yang telah dilakukan.  Just because you can't see, feel and know why you're the chosen one to get there, it doesn't means that you're not good enough to success in that path.  

"Every day is just same" ? Heh!  Sebenarnya diri sendiri yang membuatkan rasa seperti itu datang menyelinap dalam hati.  Perubahan hanya akan berlaku jika ia bermula dari diri sendiri.  You can be from ZERO to HERO :D  It's doesn't make a sense? Sultan Salahuddin Al Ayubi boleh menjadi pemimpin terulung yang mentadbir kerajaan Turki Uthmaniyyah .Walaupun sebelum itu pelbagai usaha telah dilakukan untuk menawan kota Konstantinopel tetapi telah menemui kegagalan sehinggalah Sultan Salahuddin Al Ayubi berjaya menguasai Kota Konstantinopel dengan strategik yang sangat unik dan hebat.

keep in your mind " Kita boleh berjaya jika kita percaya dengan kebolehan diri dan menggunakannya dengan strategik yang hebat!".  Sesetengah orang kata " Kalau dah jatuh, susah untuk bangkit semula. Give up jer".  It's totally wrong!  Kejatuhan itulah yang akan menjadi titik permulaan perjalanan hidup yang sebenar untuk menuju ke tangga kejayaan.   I had face it!  I had fell 'gedebuk gedebuk' when my second semester and my pointer was in a 'deep' of ocean!  I feel ashamed to everyone even to myself.  Surprisingly, incident tadi membuatkan rasa lebih untuk mencari diri sendiri dan mula mengenal "Once you fall, it doesn't make you fall again".   My last semester is just the beginning of my journey of life in here after 'gedebuk gedebuk'.

Semuanya bermula dengan diri sendiri.  Let's start : From Zero to Hero !

P/s: Mys sister jumpa buku From Hero to Zero in Uitm Puncak Alam and told to me about that interesting book  and want to find that book. Where can I get it?

Wednesday, May 20, 2015

Just have fun in UPSI.

Assalamualaikum :)

Pernah mengalami rasa terlalu penat dengan semua sehingga kau tak kenal diri kau sendiri? You feel like you're acting like a different person. But, it's not a big problem. The main problem is you never know why you act like that. Whether that problem comes directly from yourself or comes by your surrounding.

or you're a 

Loser, loner

A coward who pretends to be tough

A mean delinquent
In the mirror, you’re
JUST A LOSER
A loner, a jackass covered in scars
It's make you feel hatred at yourself.  Never understand what's going on. You're afraid to look at the future because of you have lost your confidence.  Well, you'll keep lost your true self. The main reason why you always feel lost for everyday is you keep a lot on yourself.  

Please keep strong! Be confidence at yourself even you'll think that you are a weird person.  kih!

Every child is an artist -Pablo Picasso



Everything is ruined when you just feel pressure because of your surrounding or because of yourself.  *sampai semua gadget nak rosak. :(*  Assignment keep coming until you never know you can manage them until the  end.  Never mind, it's student life :D  Lately, the feeling want to scold everyone just make me feel weird. *atau memang selalu macam nie?haha*  So, yesterday, I decided to take a fresh air and do some photoshoot.  Actually, not really a photoshoot and more to create a piece of memory in here and take a long breadth to survive in this place.  Am I the only one that feel like that?  You can see everyone can live very well in this place and do everything that make he/she feel happy.  Maybe sebab final exam nak dekat kot.. erk!.  


Well, it's a real life.  You must keep strong or pretend to be strong to live very well.  The wind is rising, we must try to live. 

So, here a piece of my memory in here! Just because want to get a fresh air in here, so we walked around in here yesterday. 

Istimewanya rumput!

Why so serious?

Pokok yang tinggi!


Keindahan UPSI. heh!


Sorang buat iklan gigi!




Actually, banyak lagi gambar tapi agak kelakar untuk diupload, maka ini jer gambar muka2 mencari udara yang segar dan menikmati keindahan alam.


btw, we just finished our video for audio and video :D If you have a lot of free time, you just can watch our video by click this link :

https://www.youtube.com/watch?v=eX6Fbw-_skA