Mungkin kita terlalu bahagia dengan sesuatu hingga terleka,lalu Allah uji kita agar kita tersedar. Mana mungkin perjalanan hidup seindah drama .

Saturday, May 31, 2014

Dalam setiap perkara yang mungkin kita benci,terselitnya sesuatu yang akan kita cintai. :) the end of class for second semester

Assalammualaikum

alright, we are here, menghampiri the end of the second semester, the first year :) A hectic life of student life, a high level of stress, a nervousness for final exam and etc. yeay, a reality of student life. tapi, tak bermakna kita tak boleh merasai nikmatnya kegembiraan bergelar student. Even kita belajar sesuatu yang bukan pilihan kita,bukan major kita, believe,akan ada sesuatu yang menarik, unik. Ada sebab kenapa kita diletakkan di situ. Ada sesuatu yang bermanfaat akan dipelajari.  #factisaccepted
Macam aku jugak, dulu, nothing or zero about programming. Memang mula2 , terasa sungguh merimaskan belajar sesuatu yang bukan major kita. Owh,jangan cakap macam mana tahap stress waktu semester pertama dulu. Bab tergolek2 ,tunggang langgang masa belajar semester satu memang tak terkata. Memang dah tekad menghabiskan sem 1 jer dekat sini, tapi, u know what? a faith, masih di sini lagi meneruskan semester. :) And now, I found something special about it.

khat jenis kedua yang :) #mykarya #khatkhuluth

khat jenis ketiga. #amatur  #needimprovement #mykarya  #khatdiwani

khat jenis keempat. #khatkufi #4orangpunyerkejer #fifa #kakpu3 #laila #me

#karyafifa

#karyafifa

#khatkufi #me

#aktivitikerlu  #masukhutan


the beautiful of nature :)
 U see, apa yang aku dah buat sepanjang sem nie? I love art so much, and now, I get it . Kan, belajar la apa2 pun, kalau dah minat, u can learn it everywhere. Start from above, belajar sikit2 tapi kuatkan diri belajar sampai habis. Aku pun tak pernah terfikir akan belajar tulisan khat nie, just kebetulan ambil koku tulisan jawi kat sini. Masa first class koku tue, baru tahu kena belajar tulisan khat. ingatkan just belajar pasal rule of tulisan jawi. heeeee~   kan, Allah takkan letakkan kita untuk sesuatu situasi atau pilihan tanpa bersebab. Dia ingin tunjukkan kita betapa kita akan menemui sesuatu yang akan kita cintai dalam setiap takdir-Nya :)

One thing, aktiviti kerlu nie pun unexpected. Just join2 untuk mengisi masa lapang. nie gara2 laila, dia cakap just pungut sampah then ,pergi air terjun kat belakang upsi. tetiber,kena masuk hutan dan kutip sampah. U know me, I hate anything about sports. Someone yang tak pernah bersukan, yang akan mengelak anything about sport, then, tak tahu apa2, join member aktiviti nie. and my father said " biar betul masuk hutan nie? hahaha" <--------   -_- obviously,my father know me well. then. my father said " ada kena apa2 ker??? okey ker??"<------- obviously again, tahu anaknya ini amat lah susah join aktiviti lasak..  But, it's fun. dapat melihat keindahan alam, dapat menghirup udara segar, merasai betapa sejuknya dan segarnya apabila dekat dengan air terjun. kamsahamida,laila :)

Thus, dalam setiap perkara yang mungkin kita tak suka,ada terselitnya sesuatu yang akan kita cintai :) " ......dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (surah Al-Baqarah :216)


Sunday, May 11, 2014

She always encourage me, support me . LOVE Both of THEM!

Assalammualaikum

            Yesterday, Hari ibu, tapi sebenarnya hari2 adalah hari ibu. Missing my parents already! Bila aku rasa down, my parents always encourage me to be better. Bila aku rasa macam tak mampu lakukan sesuatu, they always cherish me up. Always,everytime, feel rasa tak mampu, aku akan cakap dengan diri sendiri " Ingat ur parents, gembirakan mereka. Jangan pernah sesekali lukakan mereka walaupun sekali. Apabila ibu bapa redha dengan perjalanan hidup kita, in shaa Allah, Allah akan juga redha dengan hidup kita. Dan in shaa Allah,aku mampu harungi ujian ini".

            Untuk besarkan anak2, memang perkara yang amat berat.Apatah lagi, mereka harus bersabar dengan kerenah kita, bersabar dengan setiap apa yang kita ucapkan. Apabila anak-anak berasa susah, ibu bapa orang pertama yang akan berasa risau. Walau tak nampak secara kasar, hakikatnya, mereka akan berusaha untuk tidak memberi beban kepada anak-anak. How much they love us. Pernah dengar orang kata " seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak, tapi seorang anak mungkin tidak mampu untuk menjaga hanya seorang ibu". Biar pun pelbagai ujian, apabila kita letakkan kepercayaan kepada Allah, dan mempunyai sokongan daripada ibu bapa,kita akan menjadi lebih kuat!

            Melihat senyuman di wajah mereka sudah cukup membahagiakan. Waktu kita ingin melakukan sesuatu, selalu ingat apakah ini akan menyusahkan parents atau tidak? Think wisely before do something! Jaga hati mereka sebaik2 yang mungkin, sebab tempat mereka takkan ada sesiapa pun yang dapat gantikan.

            Perjalanan hidup kita mungkin berliku2, tapi jangan pernah melupakan jasa mereka. Kadang2, ada anak yang menyalahkan parents sebab kehidupan tidak semewah orang lain, tidak sebahagia orang lain.  U regert them because of that???  Selalu ingat orang yang di bawah kita, rasai betapa bersyukurnya kita ada mereka. Mungkin itu yang mampu mereka berikan kepada kita, mereka berusaha sedaya upaya untuk memberikan yang terbaik. Dalam kehidupan, kita mesti akan ada kekurangan dari pelbagai aspek,tapi itu tidak bermakna kita harus menyalahkan takdir. bersyukurlah,sebab kekurangan itulah yang mengajar kita tentang realiti kehidupan, yang membentuk peribadi kita.


Monday, May 5, 2014

HAPPY BEFDAY, A TIRED AND A FUNNY DAY

Assalammualaikum

Jumaat lalu, our first reunion with ex asasian. A big surprise from raudhah. Mulanya, dia tweet cakap,dia tak jadi datang,tetiber sampai kat tempat reunion, dia muncul, terkejut den.Dapat jumpa azidah,raudhah dan mimie. owh,rindunyer, welcome back to our old memories. Terasa macam sedang berada di dunia asasi. Bergelak2,mengusik2, serius, sangat rindu.  Berjalan sambil mengenang kenangan lalu, ambil gambar2 sebagai kenangan. ada orang pro tue amik gambar  Cc: Azidah.  Makan sama2, cerita pasal kehidupan yang dilalui sekarang. #BFF until jannah. I will tell the world " I MISS RAUDHAH, MIMIEY,QIELA,AZIDAH,NANI,MAHIRAH,ABIR,HANNAH"
our first reunion, nie jer gmbr yang ada,yang lain dekat azidah.. azidah,mana gmbar?? hahaha

ketika dulu2..

rindu2


today, kiterowang sambut befday housemate ,fifa .Actually, belated befday,sebab lewat sehari sambut befday dia. A simple but has a a good value . Tapi, tak sempat la menyumbangkan suara yang "sedap" nak nyanyi happy befday dekat fifa. Dah besar kan, ekeke! *perasan semata2* for the first time, sambut befday housemate merangkap classmate jugak.  Even baru semester nie jadi housemate, that a very very nice moment .

But, now just that story, kiterowang juga siapkan assignment berkumpulan hubungan etnik. Ya Allah, pelbagai gaya dan aksi menarik berjaya dikenal pasti. " funny and weird action " is detected!!!  *except me* ekekeke! uuuuu, baru tahu, ada bakat2 terpendam dekat dierowang nie.. bakat2 yang tersembunyi telah berjaya dicungkil dengan penuh gaya. Aku?? jadi tukang observer *erkkkk!*  takder bakat nak dicungkil,hanya kelam semata2..

For the whole day, berpenat2 menyiapkan assignment group hubungan etnik. *lap peluh*  well, act like a boss, orang lain yang banyak buat kerja.. *misi membuli housemate and classmate sekalian* HAHAHA*ketawa jahat*  Dengan penuh semangat2,pihak2 produksi bekerja untuk menyiapkan assignment nie..

We create memories, will keep in our mind, always and forever.  It will remember until our last breath, friendship forever. Friendship always make us become stronger than before, encourage us to become something over our expected. So,enjoy yourself, smile and believe we're the choosen one to become better :)


Thursday, May 1, 2014

CUTI, SIMPLE BUT SOMETIMES, IT WILL BE AN IMPORTANT THING IN OUR LIFE THEN

Assalammualaikum :)

feeling fresh, sebab hari ni cuti, terasa macam hari ahad! Everyone nak balik, tapi aku masih di sini, menatap screen laptop yang tak berapa nak mengenyangkan perut. #eh. Tiba2, kt insta, buang tabiat agaknya buat throwback time asasi. Entah2,tetiber rasa rindu. rindu segala2nya, tapi tak bermakna kehidupan sekarang tak hepi. Alhamdulillah, kehidupan lebih gembira, even assignment melambak2, even tak dapat balik rumah selalu, even belajar course baru, even tak ada basic sekalipun.

U know what, ada banyak perkara yang kita impikan, bukan semuanya kita akan dapat. Kadang kala, kita terpaksa melepaskan atau belajar benda yang baru. But, bukan bermakna semuanya berakhir, u can develop a new things, a new skill, a new achievement. kehidupan ini kadang kala berliku2 ,sampai kita rasa confused "eh,betul ker apa yang aku buat? I deserve for this things? really, I can do it well??"  perkara yang sememangnya bukan jadi milik kita,walaupun kita berusaha sekalipun, ia tetap takkan jadi milik kita, TAPI kita akan diberi dengan jalan yang lain, kehidupan yang lebih baik, perkara yang lebih memberi makna . back to reality, not just focus on your dreams. :)


Pandanglah sesuatu yang berlaku dengan penuh hikmah. Yakin, ujian yang Allah titipkan untuk kita adalah tanda cinta-Nya.  even kadang kala,kita tak tahu kenapa kita yang dipilih untuk menjalani kehidupan seperti itu, tapi,pastinya Allah telah siapkn jawapan apabila kita sedar hanya kepada Allah tempat kita berharap. Walau macam mana susah sekalipun ujian itu, itu tanda Allah mahu kita semakin dekatkan diri kepada-Nya. Segala ujian itu , fikir2 kan apakah dosa yang kita pernah lakukan sehingga duji seperti  itu.




when the pain comes,go to the one who heals all pain (Allah),
 indeed :) Hati akan menjadi lebih tenang apabila kepercayaan diletakkan kepada Allah 100%. sesungguhnya, setiap perkara itu terjadi dengan izin-Nya, jadi tiada perkara yang mustahil. Lihat ujian dengan mata hati,bukan dengan mata yang penuh dengan duniawi. Sentiasalah berprasangka baik dengan setiap apa yang Allah takdirkan.

kadang kala, mulanya perkara itu nampak simple, remeh, tapi itulah perkara yang akan menjadi perkara terpenting dan terindah dalam hidup kita. Cuma, kita cepat sedar atau pun lambat sedar jer. see, now, i start to love this course, I start to adopt with this new environment.

LASTLY, KEEP CALM AND BELIEVE TO ALLAH. KEEP CALM AND LETS STUDY :)